boomziekte; hoogstamboomgaard
Wij kunnen de boom in

Flier Boomverzorging: van planten tot rooien

Misschien hebt u ze staan. Fraai gevormde parkbomen, knoestige fruitbomen, eeuwenoude groene monumenten of schaduwrijke laanbomen. Ze geven sfeer en karakter aan de omgeving. Reden genoeg om aandacht te besteden aan de verzorging van de boom. Daarnaast bent u als eigenaar van bomen langs openbare wegen of paden verantwoordelijk voor de veiligheid van passanten.

De specialisaties van Flier Boomverzorging in Harskamp

Flier Boomverzorging helpt u bij het vakkundig onderhoud van uw boom of bomen. Met regulier onderhoud én specialistisch werk. 

Begeleidingssnoei van jonge bomen

U stelt eisen aan het eindbeeld van bomen die u aanplant, bijvoorbeeld met het oog op de wettelijk verplichte doorrijhoogte. Maar een boom die u hebt aangeplant, groeit niet vanzelf uit tot het beeld dat u voor ogen hebt. Wilt u een gezonde boom zien groeien met de juiste takvrije stamlengte? Dan is het verstandig om Flier Boomverzorging in te schakelen voor begeleidingssnoei.

In de jeugd- en halfwasfase van de boom verwijderen wij de juiste (probleem)takken. Door dit regelmatig te doen, voorkomt u achterstallig snoeiwerk, takken met een slechte aanhechting en een kroon met een ongewenst eindbeeld.

Onze specialisten weten precies welk hout zij moeten verwijderen en welke snoeimaatregel het beste voor de boom is. Zo begeleiden wij jonge bomen van hun tijdelijke kroon naar hun blijvende kroon.

Het snoeien van monumentale bomen

Volwassen en monumentale bomen hebben regelmatig onderhoud nodig. Zeker als ze op zichtplaatsen staan of vlakbij wegen of paden. U wilt dan zeker zijn van een gezonde boom die geen risico vormt voor de omgeving. Flier Boomverzorging voert deze onderhoudssnoei graag voor u uit. Onze geschoolde en ervaren medewerkers zien snel waar en wat er gesnoeid moet worden.

We letten onder meer op dood hout dat uit de boom kan breken, maar ook op overmatig belaste gesteltakken en uitzakkende takken. Met gerichte snoei verkleinen we de kans op vallend hout. Snoeien is – in principe – het verwonden van een boom. En daarom is dat werk voor professionals, die zó snoeien dat de boom zich snel kan herstellen.

Aan dat vakmanschap hecht u zeker waarde als het om de onderhoudssnoei van monumentale bomen gaat. Bomen die beeldbepalend zijn en daarom van waarde voor de omgeving. Wij snoeien deze bomen doordacht en met liefde voor hun monumentale karakter. We zetten ons graag in voor het behoud van de karakteristieke kroonvorm. Waar nodig plaatsen we stormankers

hoogstamboomgaard; boom verplanten

Het snoeien van fruitbomen

Als u een hoogstamboomgaard hebt, of solitaire fruitbomen, weet u hoe belangrijk het is dat er vakkundig gesnoeid wordt. Sterker nog: de snoei is bepalend voor de gezondheid van de boom. Is de boom goed gesnoeid? Dan ontvangt u als toegift een mooie oogst.

U ziet niets liever dan een gezonde boom met een mooi aantal goed gerijpte vruchten. Flier Boomverzorging verzorgt de snoei voor u. Dat is een specialisme op zich! Het is de kunst om de balans te vinden tussen knop- en bladbezetting. Lichtval in de kroon stimuleert de bloemknopvorming en de rijping van het fruit aan de hele boom. We snoeien bovendien verjongend, waarbij we afgedragen vruchthout verwijderen en jong bloemhout de ruimte geven. We snoeien oude fruitbomen, maar ook jonge bomen in uw hoogstamboomgaard.

Als professionals dragen we graag bij aan het beheer en behoud van prachtig hoogstamfruit.

Het plaatsen van stormankers

U wilt het uitbreken van takken uit bomen voorkomen. Daar hebt u goede redenen voor. Uitbrekend hout is een risico voor de omgeving en kan schade en letsel veroorzaken. Bovendien bent u zuinig op de kroonvorm van volwassen of monumentale bomen. U wilt voorkomen dat gezichtsbepalende takken afbreken bij harde wind of storm.

Hoe groot die kans is, kan Flier Boomverzorging zien aan de boom. We herkennen al snel de takken die te zwaar belast zijn of een slechte aanhechting hebben. Deze takken kunnen we zekeren met een stormanker. Het aanbrengen van zo'n stormanker vereist voorzichtigheid. Wie het verkeerde anker gebruikt óf het anker verkeerd bevestigt, kan de boom gemakkelijk schade toebrengen.

We maken gebruik van hoogwaardige stormankers, voorzien van een schokabsorber met de natuurlijke veerkracht van een tak. De kans op uitscheuren is daardoor kleiner. Mocht de tak toch onverhoopt afbreken, dan voorkomt het stormanker dat deze ongecontroleerd naar beneden valt.

bomen verplanten; boomspecialist

Het verwijderen van bomen

Verkeert een boom in slechte conditie of moet deze plaats maken voor bijvoorbeeld nieuwbouw? Flier Boomverzorging verwijdert de boom snel en zorgvuldig. We zijn specialisten in het kappen van bomen op elke locatie.

 

Staat de boom die u wilt rooien in een dichtbebouwde omgeving, misschien zelfs met veel verkeer? Dan breken we de boom klimmend af: tak voor tak. Een speciaal afvangsysteem voorkomt schade aan de omgeving. Als er ruimte is voor een hoogwerker, gebruiken we deze om de boom af te breken. Even behoedzaam als wanneer we klimmen, maar sneller en gemakkelijker.

Is er genoeg ruimte rondom de boom om deze te laten vallen? Dan vellen we de boom vanaf de grond, waarna we het hout en de takken afvoeren. We kunnen ook gebruikmaken van een sorteergrijper. Dit is een speciale klem aan de kraan, waarmee we de stam bij het vellen in de juiste richting laten vallen en het hout sorteren en verzamelen.

Bij het verwijderen van bomen op moeilijk bereikbare locaties kunnen we ook gebruikmaken van een telescoopkraan. Voorwaarde hierbij is dat we de boom vanaf een voor de telescoopkraan geschikte opstelplaats kunnen verwijderen. Dit kan voor u als klant een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

Wij zijn een VCA-gecertificeerd bedrijf met European Treeworkers. U kunt er dus zeker van zijn dat we uw boom deskundig en veilig verwijderen.

Het verplanten van bomen

Als karakteristieke bomen plaats moeten maken voor een andere bestemming van de ruimte, kunt u ze laten verwijderen. Maar daarmee gaat een jarenlange historie van groei en ontwikkeling verloren. En een bijzondere boom, die het waard is om behouden te blijven. Waarom zou u de boom niet laten verplanten door Flier Boomverzorging? Wij hebben ervaring met het planten en verplanten van jonge bomen tot bomen met een stamomtrek van een meter of meer.

Het verplanten van een volwassen boom begint – als u het goed wilt doen – al enkele seizoenen van tevoren. We snijden gefaseerd en op de juiste afstand uit de stamvoet van de boom de wortelkluit rond de boom af en dienen wortelgroeistimulerende meststoffen toe. De kans dat een boom aanslaat op de nieuwe locatie wordt namelijk grotendeels bepaald door de kwaliteit van de wortelkluit.

Een andere factor is de toekomstige groeiplaats. Wij onderzoeken de grond en verbeteren de groeiplaats door de juiste grond en meststoffen toe te voegen. Na het daadwerkelijke verplanten (waarbij wij ook het transport verzorgen) geven we de boom de nodige nazorg. Ons uitgangspunt is dat de boom er op vooruit moet gaan ten opzichte van zijn oude standplaats. U kunt het aan ons overlaten.

Landschapsinrichting

Bent u verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud en de inrichting van een landgoed of landschap? Dan kunt u uw voordeel doen met de expertise van Flier Boomverzorging. Als gecertificeerde boomspecialisten hebben we ook van landschapsinrichting ons vak gemaakt.

We helpen u bij het op een verantwoorde wijze aanplanten, vervangen of renoveren van lanen, boomgaarden, houtwallen, singels, eikengaarden, parken en bossen. Verantwoord, dat wil zeggen: in harmonie met de historische beplanting en het oorspronkelijke ontwerp.

We onderzoeken de grondsoort en de geschiedenis van de flora ter plaatse en gaan na wat de streekeigen soorten zijn. De benodigde bomen kunnen we leveren en aanplanten, inclusief de voorbereidingen en nazorg.

U vindt in ons een professionele partner die zich graag en vakkundig inzet voor het behoud van authentieke landschappen!

Flier Boomverzorging; boom verplaatsen

Inventarisaties en boomveiligheidscontroles

Professionele boomverzorging begint met een goed onderhoudsplan. En al is dat primair uw taak als opdrachtgever, wij kunnen u daarbij ondersteunen.

We inventariseren welke bomen op een perceel of in een gebied staan en leggen de belangrijkste gegevens van deze bomen vast. Dit bestand vormt voor u de basis van uw beheer.

Onze gecertificeerde boomcontroleurs controleren uw bomen en stellen vast wat het veiligheidsrisico is. Door zichtbare en minder goed zichtbare gebreken, zoals dood hout of ziekten, kan een boom ronduit onveilig zijn voor de omgeving. Wij brengen dit voor u in beeld en doen een voorstel om de veiligheidsrisico’s tegen te gaan.

Zo helpen we u om te voldoen aan uw zorgplicht, zodat u de veiligheid van personen en objecten rondom de bomen kunt garanderen.

Het bestrijden van ziekten en plagen

We verzorgen bomen. Maar dat ‘verzorgen’ bedoelen we in de breedste zin van het woord. Zo zijn we ook gespecialiseerd in het bestrijden van ziekten en plagen, zoals iepziekte, luis, kastanjemineermot en eikenprocessierups.

Ook het onderzoek naar kastanjebloedingsziekte, essterfte en massaria bij platanen volgen we nauwlettend. Hierdoor kunnen we optimaal inspelen op de laatste ontwikkelingen.

Flier Boomverzorging
Vraag onze brochure aan
Ik ga akkoord met de voorwaarden